Hoi allemaal,


Ik ben Frances Xia. Ik ben 15 jaar oud. Ik zit in de tweetalige MAVO examenklas van het Stedelijk College Eindhoven. Naast school heb ik een hele grote hobby: Pianospelen! Ik doe ook graag andere kunstvakken, zoals tekenen en schilderen. Dat vind ik erg leuk om te doen. Acteren en dansen vind ik ook erg leuk, ik zou dat wel via een castingbureau willen doen. Maar, ik wil ook graag verder met piano. Voorheen kreeg ik ook lessen acteren en dansen, maar met examens erbij heb ik dat op moeten geven. Piano is heel belangrijk in mijn leven. Ik speel al sinds ik 4 jaar was. Ik speel nu 11 jaar. Ik vind het nog steeds heel erg leuk! Soms vind ik het lastig om mijn tijd in te delen, maar ik probeer zelfs tijdens examens per dag wel een uur of meer te oefenen. Na dit schooljaar ga ik 2 jaar HAVO doen, zodat ik uiteindelijk naar het conservatorium kan. Mijn broer zat vroeger ook bij de YMA, daardoor vroeg mijn moeder of ik hier ook naartoe wilde en dat wilde ik wel. Dit is mijn 5e jaar. Ik ben al heel vroeg begonnen met pianospelen. Toen ik 2 jaar was, was ik bij mijn oma en mijn oma had een piano staan. Ik zat graag op schoot bij mijn tante als zij speelde. Toen ik zelf mocht spelen wilde ik dat heel graag! Als ik terugkijk op de afgelopen 11 jaar, is er wel een tijdje geweest dat ik piano iets minder leuk vond. Toen ik 9 was, wilde ik graag andere dingen doen, zoals buitenspelen. Ik had toen lang niet altijd zin om te gaan oefenen. Ik vond het moeilijk om alles tegelijk te doen. Ik had ook niet zo veel geduld, omdat ik heel jong was. Uiteindelijk is dat weer overgegaan, doordat veel mensen me inspireerden om toch weer veel te oefenen. Dit waren andere musici, maar ook in series zag ik dat dat de moeite waard zou zijn. Ik heb een paar keer meegedaan aan concoursen, zoals het Archipel. Nu heb ik daar niet veel tijd voor. Ik heb ook een keer meegedaan aan een tv-programma: Superkids. Ik had auditie gedaan en mocht door. Er waren niet zo veel mensen die klassieke muziek speelden. Ik heb toen helaas niet gewonnen, maar het was wel heel leuk! Bij het Maassluis Concours heb ik een keer de eerste prijs gewonnen. En ik heb ook een keer in Tsjechië een prijs gewonnen. Ik vind concerten wel veel leuker dan concoursen. De leukste momenten met pianospelen beleef ik tijdens concerten. Ik vind het echt leuk als mensen naar mij willen komen luisteren. Aan de YMA vind ik het leukste aan de lessen dat ik hier vrienden tegenkom en dat ik dan tijdens de lessen ook nog leer. Kamermuziek vind ik heel interessant. Dan leer je andere mensen kennen en heel goed luisteren en samenspelen. Tijdens die lessen leer je weer heel andere dingen dan bij de hoofdvakles. Vroeger speelde ik voor mijn schildpad. Hij was wel echt mijn ongewoonste publiek. Ik houd heel veel van muziek, vooral van klassieke muziek. Ik speel het liefst klassieke muziek, maar ik luister ook graag naar andere muziekgenres. Mijn favoriete componist is Chopin. Hij heeft heel veel mooie, romantische stukken geschreven. Mijn favoriete stuk is Liebestraum. Dat stuk zou ik heel erg graag goed willen kunnen spelen. Ik heb nog nooit Kreutzer van Beethoven kunnen oefenen. Dat zou ik ook nog heel graag willen. Mijn tip voor alle YMA-ers is: Bereid je goed voor op je lessen!
Als je soms je inspiratie verliest, neem dan de tijd. Geef niet op, maar ga door. Dan vind je die inspiratie vanzelf weer terug. Geloof daarin ook als het soms heel moeilijk is. Mentale gezondheid is ook heel belangrijk, gun jezelf dan de tijd en stop niet meteen.