Zoals elke maand hebben we ook nu één van de YMA-leerlingen gevraagd om mee te werken aan deze rubriek. Deze maand staat Evan van Dijk in de kijker.

Mijn naam is Evan van Dijk. Ik woon net over de Belgische grens in Arendonk. Ik ben 15 jaar en speel sinds ik bijna 6 was viool. Viool vind ik gewoon het mooiste instrument dat bestaat. Ik ben dol op muziek, vooral klassieke muziek. Daar kan ik uren naar luisteren zonder dat het me ooit verveelt.

Ik ben begonnen met muzieklessen bij Titia Bouman. Zij is een viooldocente die privelessen geeft in Tilburg. Toen ik 10 was, mocht ik auditie doen bij de YMA. Ik werd aangenomen en sindsdien krijg ik les van Annemieke Corstens. De lessen bij de YMA vind ik hartstikke leuk! Kamermuziek, koor, theorie… Eigenlijk gewoon alles.

Evan van Dijk

Ik krijg verder thuisonderwijs, maar volg eigenlijk een Amerikaans, online high school programma, zodat ik straks gewoon een havo of vwo diploma heb. Daarmee wil ik dan heel graag naar het conservatorium, want ik wil niets liever dan violist worden. Het gaat me vooral om echt goed viool te leren spelen. Ik wil alles leren wat met de viool te maken heeft en elk stuk kunnen spelen. Er zijn zo veel mooie muziekstukken! Ik heb een paar keer meegedaan aan concoursen. Ik heb bij het Archipel een finaleplaats behaald in 2019 en samen met ons trio, Con Ardore, een publieksprijs in 2020. 13 maart heb ik meegedaan aan het Britten Vioolconcours 2022 (cat. 13-15 jaar) en hier won ik de derde prijs. Erg leuk, want de prijs is deelname aan de Zomercursus Woudschoten. Tien dagen kamermuziek maken is wel heel erg leuk!

Naast vioolspelen, zing ik ook graag. Ik zit bij het Souvenir Jeugdkoor in Tilburg (bij Peggy Hegeman). Soms maak ik geen muziek en dan volg ik graag Formule 1 of houd me bezig met mijn 2 katten.