Harpiste Inge van Grinsven heeft 3 jaar op de YMA gezeten en studeert nu aan het conservatorium van Amsterdam. Inge trad o.a. op in het concertgebouw Amsterdam, de Doelen in Rotterdam, het Frits Philips Muziekcentrum in Eindhoven, tijdens het Grachtenfestival Amsterdam, het Delft Chamber Music festival, het Bachfestival in Dordrecht, op NPO Radio 4 en bij Podium Witteman.

Kijk je met positieve gevoelens terug op je tijd aan de YMA? Wanneer studeerde je daar?
Van 2015 tot 2018 heb ik op de YMA gezeten. In deze drie jaar heb ik naast alle muzikale ervaring die ik heb mogen opdoen ook heel hechte vriendschappen gevormd met mijn medemuzikanten. Ik kijk met een heel warm en dankbaar gevoel terug op mijn tijd bij de YMA. Ik denk dat John Groeneveld een grote factor hierin heeft gespeeld. Ik herinner hem als iemand die met enorm veel toewijding zijn vak uitoefende en zijn taken bij de YMA vervulde. Hij is een warm persoon die je met open armen begroet en je enorm steunt in je muzikale ontwikkeling.

Wat vond je het leukst aan je tijd bij de YMA?
Het allerleukst vond ik de concerten die ik mocht doen. Deze werden altijd georganiseerd door John Groeneveld op heel verschillende locaties. Aan deze concerten namen meerdere jongtalenten van YMA deel. Zo´n concert had dan een zeer gevarieerd programma. We speelden veel samen, als in kamermuziek formatie, maar we speelden ook geregeld solo. Dat ik deze kansen kreeg, heeft ervoor gezorgd dat ik nu ontzettend veel concertervaring heb. Daar profiteer ik vandaag de dag nog enorm van.

Waar en wat precies studeer je nu en hoe bevalt het leven als conservatoriumstudente je?
Sinds mijn 9e speel ik harp en sinds 2019 studeer ik aan het conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg en Gwyneth Wentink.
Aan het conservatorium studeren, of eigenlijk al professioneel muzikant zijn, is het beste/leukste wat ik me kan voorstellen om te doen. Ik heb altijd geweten dat ik graag iets met kunst wilde gaan doen later en daar sta ik nog steeds achter. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar zolang je het totaalplaatje kunt blijven zien, blijft het gewoon iets heel moois en speciaals om te doen, muziek maken.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt van je studie?
Het hoogtepunt van mijn studie… Ik zou graag een specifiek moment willen noemen maar dat heb ik niet. Het hoogtepunt van mijn studie betekent voor mij dat ik de dingen leer en geleerd heb die ik ook echt graag wilde leren.

Wat vind je het minst leuk aan de studie?
Het minst leuke aan mijn studie vind ik het feit dat je bepaalde vakken moet volgen die gewoon niet altijd even leuk zijn om te volgen. Het zijn de móet vakken zeg maar. Deze dragen bij aan je algemene muzikale ontwikkeling maar omdat deze soms nog aardig wat tijd in beslag kunnen nemen, kom je niet altijd toe aan het studeren van je eigen instrument. Daarom is het belangrijk, dat is vaak ook een leerproces, dat je heel goed leert plannen zodat je aan alle dingen die je moet doen toe komt en daarnaast ook vrije tijd overhoudt.

Welke lessen krijg je en heb je gekregen?
De vakken die je krijgt hangen af van het jaar waarin je zit. Gedurende heel je studie krijg je 1x hoofdvak les per week (van ca. 60 minuten). In de eerste drie jaar krijg je in ieder geval geschiedenis en harmonie & analyse. In de eerste twee jaar krijg je ook standaard piano als bijvak, harmonie aan de piano en solfège. Daarnaast krijg je een paar vakken die je maar een jaar krijgt of maar een semester. Dat zijn vakken zoals algemene muziekleer, ondernemerschap of methodiek. De meeste instrumenten krijgen ook orkestpartij studie (meestal wekelijks) en kamermuziek (eens in de zoveel tijd).
Als harpist krijg ik ook vakken zoals keltische harp, harpgeschiedenis en harpbouw.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen YMA en conservatorium?
Het grootste verschil dat ik merk is het feit dat ik nu fulltime bezig ben met muziek en dat dat voorheen nog niet het geval was. Toen ik op de YMA zat, ging ik iedere zaterdag naar het conservatorium in Tilburg. Dat was voor mij iedere week echt een ‘uitstapje’ naar iets wat ik heel leuk vond om te doen. Ik studeerde natuurlijk meestal wel iedere dag harp, maar het grootste gedeelte van de dag zat ik op de middelbare school en was muziek voor mij een fijne afleiding. De lol van het muziek maken is er nu natuurlijk nog niet af, maar nu heb ik weer andere hobby’s die ik naast het muziek maken doe.

Waren er punten die je heel lastig vond aan de omschakeling?
Nee eigenlijk niet. Ik had verwacht dat ik het moeilijk zou hebben met de omschakeling maar dit was helemaal niet het geval. Ik keek er ook enorm naar uit om aan het conservatorium te studeren en om de middelbare school achter me te laten, dus ik keek ook met een hoopvolle blik naar alles wat me te wachten stond.

Was je op bepaalde punten juist goed voorbereid door de YMA?
Ik denk dat je wanneer je op een jong talentenklas gezeten hebt, al een enorme voorsprong hebt omdat je al enige kennis qua muziektheorie hebt opgedaan. Hier word je namelijk ook op getest bij de toelating van een conservatorium. Daarnaast krijg je les van iemand die het vakgebied goed kent en die weet hoe hij/zij je verder kan helpen op muzikaal gebied.

Welke tips heb je voor YMA-ers die naar het conservatorium gaan?
Volg je dromen. En volg je hart. Dat is een uitspraak die je maar al te vaak tegenkomt, maar het is écht waar. Deze uitspraak geldt vooral wanneer jouw dromen ‘afwijken’ van de ‘standaard’ toekomst van een muzikant.
Neem veel initiatief. Als jij iets in je hoofd hebt wat je graag wilt uitwerken of uitvoeren, zorg er dan voor dat je die kans pakt. Op het conservatorium heb je toegang tot zoveel kennis en je hebt zoveel medemuzikanten om je heen die, zonder dat je er iets extra’s voor terug moet doen of er extra voor moet betalen, met jou willen meewerken.
Daarnaast; houd altijd goed in je hoofd wáárom je bent gaan studeren aan het conservatorium. De studie is niet altijd even gemakkelijk en daarom is het goed om voor ogen te hebben waarom je aan deze studie begonnen bent.
Probeer ook zoveel mogelijk kennis op te doen. Maak gebruik van alle kennis die je krijgt. Zorg er ook voor dat je niet alleen maar in een studie hokje aan het studeren bent, maar probeer ook wat van het leven te zien, mensen om je heen te leren kennen en om bijvoorbeeld wat cultuur te proeven.
En ten slotte: geniet van het proces! Je zit op het conservatorium om te leren en niet om alles al perfect te kunnen 🙂