Mijn naam is Anne Broers. Ik ben 18 jaar en zit sinds september 2021 op de YMA. Ik ben op de middelbare school begonnen op vmbo kader, overgestapt naar mavo tl, na mijn diploma heb ik mijn havo diploma gehaald en op dit moment ben ik bezig met 3 vwo certificaten. Zingen heeft mij hiertoe gemotiveerd.

Ik zing klassiek. Hier ben ik mee begonnen toen ik 8 jaar oud was. Mijn opa en oma zijn muzikaal en ik zong altijd al graag. Ik ben gestart bij het Souvenir Jeugdkoor o.l.v. Peggy Hegeman. Na een aantal lessen riep ik: ‘’Ik wil operazangeres worden en in een mooie jurk zingen!’’ Toen wist ik al dat ik dit wilde. Na 5 jaar bij het koor te hebben gezongen kreeg ik daarnaast drie jaar privéles van verschillende studentes van het conservatorium. Dat is toen weer overgelopen in privélessen van Peggy Hegeman. Dit jaar krijg ik les van Harry Ruijl en af en toe nog een les van Peggy. Dit is mijn tiende jaar bij het koor.

Ik denk dat ik één jaar bij de YMA zal zijn, want ik wil daarna heel graag naar het conservatorium om klassieke zang te studeren. Ik weet nog niet precies waar. Ik heb me al wel aangemeld voor audities, maar ik moet nu afwachten.

Theorie is voor mij wel nog steeds lastig. Daarom heb ik in 2021 ook theorie A en B gehaald bij het Factorium. Nu krijg ik theorieles bij de vooropleiding hier bij de YMA. Ik zit in de eerste groep, maar ik ga ook bij een andere groep meedoen. Theorie is voor mij niet het leukste vak, maar het is wel belangrijk.

Het allerleukste vak vind ik toch wel mijn privélessen. Het is zo gaaf hoe een docent je instrument laat ontwikkelen, dat is echt magisch! Ik ben zeer tevreden over mijn docenten.

Per dag zing ik maximaal twee uur. Daarna speel ik piano, wat ik mezelf heb aangeleerd. Net als gitaar en ukelele. Het is voor mij heel belangrijk dat ik mezelf straks kan begeleiden.

Ik heb niet zo veel tijd meer voor mijn andere hobby’s, want ik ben heel veel met muziek en school bezig. Ik zie nog wel veel vrienden. We spreken vaak af en gaan bijvoorbeeld korte reisjes maken of uit eten.

Ik luister graag naar muziek, vooral naar Mirella Freni. Ik heb enorm veel bewondering voor haar. Zij is echt mijn Maria Callas. Helaas is ze overleden, ze was echt ontzettend goed. Er zijn nog veel andere zangeressen waar ik graag naar luister, maar Mirella is voor mij de top.

Ik wil heel graag veel leren over zang. Toen ik voor het eerst van een student les ging krijgen, zei ik: ‘’Ik wil De Koningin van de Nacht zingen!’’ Dat was natuurlijk nog veel te hoog gegrepen. Ik dacht toen, als ik iets moest leren, dan dat. Dat was vroeger wel echt mijn droomstuk. Nu is dat, denk ik, een stuk van Madame Butterfly: Un Bel Di Vedremo van Puccini. Toen ik een masterclass van Francis van Broekhuizen kreeg, vroeg ze of ik nog iets van haar wilde horen. Toen heeft ze een deel van dat stuk voor mij gezongen.

Madame Butterfly: Un Bel Di Vedremo van Puccini

De allerleukste zangervaring die ik tot nu toe heb gehad was toen ik de Young Classical Talent Award won in 2019.  Het was fantastisch om samen te werken met Kamerata Zuid.  Dat ik won maakte het natuurlijk helemaal leuk.  Het was zo leuk dat het niet voelde als een competitie. En mijn allereerste grote soloconcert in 2017  met het Promsconcert in Goirle.  Dat was met een harmonie orkest.

Ik vind de YMA heel leuk, vooral omdat ik het combineer met de vooropleiding theorie, drama en kamermuziek. Het allerleukste van de YMA vind ik de lessen die we samen volgen, zoals koor. Dan ben je echt samen met een groep. Normaal is iedereen toch vaak bezig met zijn eigen ding, maar dan zijn we samen en dat vind ik gezellig.

Het is ook erg fijn dat de andere leerlingen van de YMA ook zo bezig zijn met muziek. Op de middelbare school snappen ze vaak niet dat muziek zo belangrijk voor je is, maar hier is dat voor iedereen belangrijk.