Aan mij is de vraag gesteld of ik wat meer over mezelf wil vertellen. Bij deze! Ik ben Immer Roelandse. Ik ben 17 jaar en speel gitaar bij de Young Musicians Academy. Ik ben de hele dag met muziek bezig. Muziek is echt mijn passie! Ik maak muziek, luister naar muziek en soms luister ik naar muziek en lees ik partituren mee.

Het begon allemaal toen ik bij de AMV zat. Aan het einde van het jaar mochten we een instrument uitkiezen dat we wilde bespelen. Je mocht dan bij alle instrumenten een stukje spelen. Toen is het gekomen dat ik gitaar daar zo mooi vond klinken, dat ik vanaf toen gitaar ging spelen.

Ik heb eerst nog van losse docenten les gehad. Toen wilde ik eigenlijk naar een kamp. Na zoeken kwamen we uit op het kamp dat toen georganiseerd werd van de YMA (de Summer School). Natuurlijk moest ik eerst aangenomen worden bij de YMA. Ik heb toen auditie gedaan en werd aangenomen. Toen ik aangenomen werd bij de YMA was ik 11 en ik ben begonnen toen ik 12 was.

De reden dat gitaar echt mijn instrument is, is dat de klank me enorm aanspreekt en dat je heel veel met gitaar kunt. Als je meer naar moderne muziek gaat kijken, kun je met gitaar veel meer dan met piano. Ik speel momenteel wel alleen klassiek, maar ik zou ook andere genres kunnen spelen, want die mogelijkheid biedt gitaar ook.

Wat ik het leukste vind aan de YMA zijn de kamermuzieklessen. Ik vind het samenspelen heel leuk.

Als ik straks na de YMA verder ga, wil ik heel erg graag naar het conservatorium, gitaar studeren. Uiteindelijk wil ik graag gitarist worden. Ik zou dan heel graag concertgitarist worden en ook soloconcerten geven. Ik zou ook graag componist willen worden en volg dit jaar ook compositielessen. Bij de compositielessen ga je in op bepaalde regels die er zijn om muziek te schrijven en het mooier te maken. Ik heb het eigenlijk mezelf aangeleerd, maar nu kan ik dat bij elkaar brengen. Je begint dan met overzichtelijke pianostukjes schrijven. Ik leer ook een beetje pianospelen. Je krijgt dan één melodielijn en daar omheen leer je dan je eigen ding te doen, maar dan met strengere regels.

Ik wil ook graag nog delen van welk muziekstuk ik enorm blij word. Het is een gitaarconcert van Rodrigo – Concierto de Aranjuez. Vooral het eerste en derde stuk zijn hartstikke vrolijk en vind ik gewoon echt mooi.

Tot nu toe vind ik het zelf het allerleukste om bij de Nacht van de Kunsten te spelen. Dat vind ik echt heel erg leuk! Iedereen is er dan en het is een geweldige sfeer. We kunnen dan ook kamermuziek spelen, dus dat is dan alles bij elkaar toch wel het leukste concert van het jaar.

Ik wil als laatste nog even zeggen dat klassieke muziek heel veel is! Soms denken mensen dat ze niet van klassieke muziek houden, maar er zijn veel soorten klassieke muziek. En, houd het leuk om muziek te maken en te luisteren!